Riječka Majka u očima učenica

Učenice Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka u srijedu, 18. lipnja darovale su Postulaturi Marije Krucifikse Kozulić portrete buduće blaženice.

Danica Baf, Katarina Kuljanski, Martina Brkić i Anamaria Vrbeta korisnice su Ženskog učeničkog doma „Marija  Krucifiksa Kozulić“ gdje se Postulatura nalazi te su na ovaj način htjele sestrama i postulatorici, s. Dobroslavi Mlakić, zahvaliti za sve što čine za njih i sve djevojke u Domu.

Danica Baf (III. razred) svoj rad radila je u olovci. Osim njega, napravila je i reljef Majke Krucifikse koji je izložen u riječkoj Školi za primijenjenu umjetnost.  „Imali smo temu ‘Riječke legende’ i htjela sam raditi lik Marije Krucifikse Kozulić jer sam, boraveći u Učeničkom domu, čula puno lijepi stvari o utemeljiteljici Družbe Presvetog Srca Isusova.“

„Odlučila sam se nacrtati Mariju Kozulić  u njenih mladim danima kada se još nije zaredila.“, otkriva Katarina Kuljanski (II. razred), dok je najduže svoju sliku posebnom tehnikom točkanja tušem i perom radila Martina Brkić (III. razred). Na ovo nije bila nagovorena, nego je Riječku Majku sa zadovoljstvom u umjetnost prenijela, poručila je.

 „Drago nam je da radovi nisu zaboravljeni kao što to biva u školi. Često nešto naslikamo i nakon kratkog vremena zaboravi se. Ovo smo radile u listopadu prošle godine.“, rekla je autorica još jednog rada Anamaria Vrbeta (IV. razred).

Postulatorica kauze, s. Dobroslava Mlakić zahvalila se učenicama otkrivši kako je i utemeljiteljica Družbe slikala. „Slikanje joj je bilo velika ljubav, a jednu svoju sliku Majke Božje odnijela je u Sloveniju na Svetu Goru gdje se nalazi marijansko svetište iz 17. stoljeća. Njemu je tu sliku i darovala.“  Djevojke je podsjetila i na riječi Marije Krucifikse Kozulić rekavši da tko štuje Majku Božju taj se neće izgubiti ni za života ni za smrt. Dodala je kako će slike koje su djevojke darovale Postulaturi zauzeti posebna mjesta u samostanu, te da će biti objavljeni na naslovnicama časopisa „Riječka Majka“ kojega Postulatura izdaje.

Skip to content