Prvi spašeni život bila je riječka beba
Kategorija:
Vijesti

Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbskupije i molitvene zajednice grada Rijeke organizirale su u četvrtak, 16. listopada u Velikoj dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci tribinu “Izaberi život” kojom su obilježili polovicu bdijenja “40 dana za život”.

Međunarodna ekumenska pro – life inicijativa “40 dana za život” u Rijeci je pokrenuta 24. rujna i trajat će do 2. studenog. Inicijativa okuplja vjernike na zajedničku molitvu i post s ciljem osvješćivanja lokalne zajednice o potrebi zaštite nerođenog života. O temama pobačaja, te pomoći trudnicama koje nemaju podršku svojih bližnjih govorili su: p. Marko Glogović, osnivač Centra za nerođeni život „Betlehem“ i voditelj projekta Obitelji sv. Josipa, kuće smještaja i prihvatilišta za nezbrinute majke i djecu u Karlovcu, Petra Tišljarić, voditeljica molitvene inicijative „40 dana za život – Zagreb“ i dr. med. Antun Lisec, kirurg iz Vetova i borac za ljudski život od njegova začeća. 

Pro – life inicijativa „40 dana za život“ nije politička inicijativa koja mijenja zakone, nego molitvena, istaknula je Tišljarić. Ona je plod molitve i kao rezultat najavila kako se povećao broj prijavljenih hrvatskih gradova koji sudjeluju u molitvenom bdijenju te će ih na proljeće sudjelovati deset.

Za dr. Liseca dolazak u Rijeku ima višestruki značaj jer je medicinu studirao u gradu na Riječini gdje je stekao puno prijatelja liječnika. Ohrabrivši vjernike da ustraju u molitvi istaknuo je kako pro – life inicijativa nije kratkoročna, nego za cilj ima spašavanje života za cijeli život. „I prije nego je inicijativa pokrenuta, za život se molilo u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, pa i u Čačku u Srbiji gdje postoje i procesije od bolnice do rijeke Morave gdje završe abortirana djeca.“ Dodao je kako se o ovim temama govori u nekim parlamentima zemalja Istočne Europe te da nijedan liječnik ne želi činiti abortuse. „Mi, liječnici prisegnuli smo da ćemo štititi ljudski život od njegova začeća i protivnici molitve nisu liječničko osoblje. Šaljete snažnu poruku time što pokazujete i kažete što mislite. Kada vas pojedinci napadaju dok stojite i molite u poniznosti, to vam ide u prilog. Možda nisu nikada čuli za vas dok vas nisu vidjeli kako ispred bolnice molite.“

Upozorio je kako je tehnologija smrti širi pojam od postupka abortusa te da se ljudski život uništava i umjetnom oplodnjom, kontracepcijskim sredstvima i raznim hormonskim flasterima. Ne treba se bojati djece, ona su Božji dar. Za njih se treba boriti i riječima i operacijama koje spašavaju život, zaključio je dr. Lisec.  

Osnivač Centra za nerođeni život „Betlehem“ i voditelj projekta Obitelji sv. Josipa, kuće smještaja i prihvatilišta za nezbrinute majke i djecu u Karlovcu p. Marko Glogović izrazio je zadovoljstvo velikim brojem mladih koji su došli na tribinu. „To nam daje nadu i utjehu. Božja palica, po uzoru na Psalam 23 nas je probudila i otvorila oči. Zapitajmo se što se dogodilo sa svijetom kada su nam životinje važnije od ljudskog života, kada razgovaramo o kućnim ljubimcima, a ne spominjemo djecu?“

Prvi spašeni život Betlehema bila je riječka beba, rekao je p. Glogović dodajući kako je riječ o djevojci s jednog kvarnerskog otoka koja je prije trinaest godina imala velikih unutarnjih borbi oko odluke hoće li roditi dijete. „Na sreću,  rodila je zdravo dijete u Rijeci. Petnaest godina radimo i plod tog rada je i inicijativa ’40 dana za život’ koju su pokrenuli naši volonteri. ‘Betlehem’ djeluje u 12 hrvatskih gradova i u Međugorju. Puno se radi, teška je borba i bez Božjeg milosrđa nije moguća. Isus nas je pozvao da budemo milosrdni i prema neprijateljima, a mi idemo moliti ispred bolnica koje su današnje kalvarije. Naše geslo je da je svaka trudnica kraljica, a pobačaj nikada nije rješenje.“, poručio je p. Glogović.

„Imamo iskustvo tisuća spašene djece i molitvena inicijativa ’40 dana za život’ je akcija milosrđa. Nije slučajno da je Isus začet u ženi i da je rođen kao čovjek. Svaka trudnica na neki način nosi malog Isusa. Stajati danas ispred bolnice, u ovim vremenima kada je sve dopušteno, je ludost, ali i znak ljubavi. No, ne treba posustati jer tehnologija smrti napreduje i treba puno raditi.“

U Karlovcu su trenutno tri kuće smještaja i prihvatilišta za nezbrinute majke i djecu, a uskoro se očekuje dovršetak i četvrte u Sisku, kao i kuća Malog Isusa u Sesvetama, rekao je na kraju ps. Glogović.

Moderator tribine, koja je privukla veliki broj podupiratelja pro – life inicijative „40 dana za život“  bio je vlč. Velimir Martinović, povjerenik za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije, dok je u glazbenom dijelu nastupio je band Assunta.

Skip to content