Program spolnog odgoja: Tiha revolucija s antropološkim predznakom?
Kategorija:
Vijesti

Na Teologiji u Rijeci u petak, 14. ožujka u prijepodnevnim satima počeo je Znanstveni simpozij s temom: Program spolnog odgoja: Tiha revolucija s antropološkim predznakom?“.

Nakon iscrpljujućih i često površnih i demagoških rasprava i polemika oko problematike zdravstvenog i spolnog odgoja u Hrvatskoj, Teologija u Rijeci želi tom pitanju prići sa stajališta činjenica, struke i znanosti, ističu organizatori. Dodaju kako je cilj osvijetliti ne samo problem, nego i pozadinu cijele problematike. „Radi li se o odgoju koji obećava zdravu i društveno korisnu budućnost djece i mladih? Jesu li opravdane sumnje da iza svega stoji promocija tzv. gender ideologije? Koja je alternativa aktualnom programu navedenog odgoja te kakve izazove i perspektive taj odgoj predstavlja za hrvatsko društvo i Crkvu u bliskoj i daljnjoj budućnosti pitanja su na koja se na skupu želi pristupiti s teološkog, znanstvenog, etičkog, pastoralnog i pedagoškog stajališta.

Ne zanemaruje se ni područje politike, medija, odgojno obrazovnih institucija i svih onih područja koja imaju značajan utjecaj na formiranje kurikuluma cjelovitog odgoja djece i mladih. Skup je ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, pozdravio Darko Tot koji je  jedan od članova Povjerenstva za Zdravstveni odgoj. Istaknuo je kako je ovo prilika da se čuje stav katoličkih intelektualaca, ali i dodao da u hrvatskom društvu nedostaje stručnih javnih rasprava i znanstveni simpozij na riječkoj Teologiji svakako je jedan od njih.

Prvi dio programa donio je predavanja o činjenicama vezanim uz program spolnog odgoja, dok je u drugom dijelu naglasak stavljen na kršćansko vrednovanje spolnog odgoja sa stajališta kršćanske etike. O medijskom pristupu problematici spolnog odgoja kritički je govorio Zlatko Miliša s Filozofskog fakulteta u Osijeku upozorivši da mediji nigdje ne spominju činjenicu da Zapad obitelj gura u povijest i da se u središtu sublimirajućih poruka, koje se nalaze u programima za djecu, nalazi seks i nasilje. Upozorio je kako ne postoji nikakva zaštita djece u medijima te da je pod hitno potrebno uvesti odgoj za medije. Znanstveni simpozij s temom: Program spolnog odgoja: Tiha revolucija s antropološkim predznakom?“ bit će zaključen raspravom koja je na rasporedu u 17:15.

 

Skip to content