Prihvaćati vrijednosti drugih a istovremeno ostajati svoji
Kategorija:
Vijesti

Rijeku je u nedjelju, 12. prosinca posjetila pranećaka Marije Krucifikse Kozulić, Tatiana Cosulich Mazzaroli s obitelji. Tom prigodom u društvu s postulatoricom procesa za beatifikaciju službenice Božje, Marije Krucifikse Kozulić, s. Dobroslavom Mlakić susrela se u Nadbiskupskom domu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

Bio je ovo prvi prijem kod riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i Cosulich Mazzaroli nije krila radost i istaknula je kako je ovo velika čast za njezinu obitelj, ali i odgovornost. Njena kćerka Izabela na određen način nastavlja socijalni rad buduće blaženice jer u Trstu radi s djecom, pretežno emigrantima iz socijalno ugroženih obitelji, među njima s djecom jasličke, predškolske i školske dobi iz kineskih, srpskih, hrvatskih, bosanskih, kosovskih obitelji. Kćerka Tatiane Cosulich Mazzaroli ispred cijele obitelji istaknula je zadovoljstvo što može nastaviti koracima Marije Krucifiske Kozulić i brige oko najmlađih na socijalnim marginama.

Prema riječima postulatorice, s. Dobroslave, dijecezanski dio procesa je u tijeku, imenovani članovi povjerenstava zadovoljavajuće i vrijedno rade svoj posao i s. Dobroslava se nada kako će sve ići svojim tijekom i da će Rijeka u bliskoj budućnosti dobiti svoju prvu blaženicu. Riječki nadbiskup Ivan Devčić u razgovoru s gostima upoznao ih je s povijesnim okolnostima u vrijeme djelovanja Marije Krucifikse Kozulić i doprinosima kojima je ova časna sestra, koju još zovu ‘Riječka Majka’ zadužila grad na Riječini. Pranećakinju je riječki nadbiskup upoznao za vrijeme otvorenja postupka u katedrali sv. Vida dok je posjet Nadbiskupskom domu bio prvi posjet riječkom nadbiskupu tijekom kojega je istaknula kako je cijela obitelj vrlo radosna i ponosna što je postupak pokrenut.

„Marija Krucifiksa Kozulić biološki pripada hrvatskom narodu, a kulturološki talijanskom. Na ovim kvarnerskim i istarskim prostorima ta dva naroda tisućljećima zajedno žive i do pojave fašizma taj zajednički život je bio vrlo skladan. Poslije su došli tragični sukobi i napetosti s političkim i drugim rješenjima koje danas postoje. Ulaskom u EU ušli smo u globalizirani svijet i od neizmjerne je važnosti upoznavati i kao primjer isticati ljude koji su znali te razlike ujediniti i živjeti.“, rekao je nadbiskup Devčić. Majka Krucifiksa Kozulić znala je hrvatske i talijanske razlike pomiriti i pokazati da je moguće živjeti u Rijeci i biti Talijan i od obje kulture uzimati ali i objema davati. „To se odnosi i na sve one koji žive i u drugim zemljama. Treba prihvaćati drugu kulturu i običaje tamo gdje jesmo, a istovremeno biti i ono što smo izvorno. Pitanje suživota u globaliziranom svijetu je veoma važno pitanje i to pitanje se ne bi moglo dobro rješavati dok predstavnici različitih kultura i nacionalnosti ne nauče jedne druge tolerirati. Također, jedni drugima moramo biti pozitivni, otvoreni, uvažavati se, prihvaćati vrijednosti jednih drugih a istovremeno ostajati ‘svoji’. Ako na to nismo spremni, ne možemo očekivati blistavu budućnost.“

Susretu je nazočio i mons. Milan Simčić, umirovljeni svećenik, pravnik i diplomat koji je goste upoznao s detaljima postupka i onome što je potrebno da bi ova utemeljiteljica Družbe Presvetog Srca Isusova bila proglašena blaženom, a nakon toga i svetom. Tatiana Cosulich Mazzaroli s obitelji se nakon susreta s nadbiskupom Devčićem uputila u samostan Reda kojega je njena pratetka osnovala da bi se tamo detaljnije upoznala s onime što je Marija Krucifiska u nasljeđe ostavila svojim sadašnjim članicama Reda.

Skip to content