Pozvani na solidarnost i zajedništvo
Kategorija:
Vijesti

Uoči nedjelje Caritasa u prostorijama Caritasa Riječke nadbiskupije 11. prosinca održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen rad središnje nadbiskupijske karitativne institucije i ustanova koje pod okriljem Caritasa i Riječke nadbiskupije brinu o siromašnima, beskućnicima, žrtvama nasilja i umirućima. Ravnatelj Caritasa mons. Nikola Uravić podsjetio je na brojne programe kojima je Caritas u prošloj godini pomogao više od 700 osoba ili obitelji. Pored toga, svakog se Božića i Uskrsa pripremi 1000 paketa koji se iz središnje ustanove distribuiraju u sve župe nadbiskupije. Tako se na godišnjoj razini dolazi do brojke od više od 2000 osoba koje su na razne načine primile pomoć nadbiskupijskog Caritasa.

Ove je godine strašna poplava u Slavoniji zahtijevala izvanrednu aktivnost pri čemu je iz riječkog Caritasa organizirano slanje 30 tona humanitarne pomoći u poplavljena područja. Za pomoć poplavljenim područjima uplaćeno je 260.000 kuna, od čega je sabirnom akcijom u župama i pojedinačnim donacijama sakupljeno 160.000 kuna, a Riječka nadbiskupija dodala je 100.000 kuna.

„U ovim teškim vremenima potrebnih je sve više, a donacije nažalost opadaju. Baš bog toga pozvani smo pokazati solidarnost i zajedništvo“, istaknuo je ravnatelj. Uputio je stoga poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da pomognu rad Caritasa jer na taj način pomoć stiže do najpotrebnijih.

Predstavnici 4 karitativne ustanove iznijeli su podatke o svom radu za proteklu godinu. Kroz Prihvatilište za beskućnike, Socijalnu samoposlugu, Kuću utočišta, Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i Hospicij godišnje prođe više od 500 osoba. O radu Prihvatilišta i Socijalne samoposluge govorio je Miroslav Pelčić ispred Franjevačkog svjetovnog reda Trsat čiji su članovi pokrenuli i vode ove projekte. S. Emanuela Rakocija, voditeljica Kuće utočišta, govorila je o ovoj ustanovi Družbe sestara milosrdnica u kojoj se svakoga dana podijeli 80 ručkova. Caritasov Dom sv. Ane za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja već više od dvadeset godina predvodi s. Suzana Samardžić koja je istaknula da se program skrbi i rehabilitacije korisnica stalno nadograđuje novim sadržajima. Ravnateljica Hospicija Marija Kozulić, čiji je osnivač također nadbiskupijski Caritas, s. Daniela Orbanić poslala je pisano izvješće u kojem je navela da je u manje u dvije godine, otkako je osnovan, Hospicij primio 299 osoba, od kojih je 41 napustila hospicij uslijed poboljšanja zdravstvenog stanja. Njih 258 u Hospiciju je provelo posljednje dane svoga života uz vrhunsku njegu i palijativnu skrb te najbolje uvjete koje im je njihovo zdravstveno stanje dopuštalo.

Kroz djelatnosti nadbiskupijskog Caritasa u protekloj godini pomoć je primilo 105 školaraca u akciji „Spremni na dobro“, 64 djece uključeno je u program Kumstva na daljinu, a tridesetak obitelji opskrbljeno je raznim potrepštinama za malu djecu (krevetići, kolica, igračke, pelene…). Više od stotinu osoba posudilo je invalidska kolica, hodalice, bolničke krevete ili antidekubitalne madrace, a pelene za odrasle redovito, 2 paketa mjesečno, prima 97 osoba. Pomoć Caritasa u kućanskim aparatima i namještaju stigla je u 150 kućanstava. Odjeća i hrana zaštitni su znak Caritasa, a proteklih mjeseci broj osoba koje se svakoga dana obrate za pomoć povećao se na tridesetak. Tisuću osoba dobije paket s namirnicama za Uskrs i Božić, a Caritas brine i o distribuciji drugih donacija u Kuću utočišta sestara milosrdnica i Prihvatilište za beskućnike ili župne Caritase. Od ove jeseni u Caritasu je otvorena mogućnost savjetodavne i psihoterapijske pomoći korisnicima Caritasa te besplatni tečaj engleskog jezika kojeg je upisalo 23 polaznika svih životnih dobi. Jednokratnu novčanu pomoć za režije, drva, putne karte, vrtiće i sl. u 2014. godini primilo je 69 osoba.

Danijel Delonga

Skip to content