Papa je poticao i ohrabrivao nova duhovna zvanja
Kategorija:
Vijesti

Bogoslovno sjemenište u Rijeci  u srijedu, 22. listopada svečano je proslavilo blagdan sv. Ivana Pavla II. Papa je u ovom riječkom sjemeništu boravio i spavao tijekom svog trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja 2003. godine i ono danas nosi njegovo ime.

Proslava je počela procesijom koja je krenula s riječke rive na kojoj se nalazi spomen bitva postavljena u znak sjećanja na trenutke kada je sv. Ivan Pavao II. stupio na riječko tlo. Predvodili su je bogoslovi riječkog Bogoslovnog sjemeništa predvođeni rektorom mons. Sanjinom Francetićem. Nakon riječke rive, procesija je prošla  ulicama grada do Bogoslovnog sjemeništa i kapele „Kraljice apostola“ gdje je porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan predvodio svečano misno slavlje.

Mons. Milovana pozdravio je rektor sjemeništa izrazivši radost što se nakon kanonizacije  prvi puta blagdan sv. Ivana Pavla II. svečano slavi na mjestu gdje je Sveti Otac boravio tijekom svog trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj. „Kapela je posvećena Mariji Majci Crkve i u njoj posebno želimo moliti za obitelji i duhovna zvanja. Sv. Ivan Pavao II. Mariju je posebno štovao i u pravom smislu živio svoje geslo ‘Totus Tuus’. Posljednjega dana boravka u Rijeci, 9. lipnja 2003. na blagdan Marije Majke Crkve, u ovoj kući je slavio misu.“, podsjetio je mons. Francetić.

Sv. Ivan Pavao II. bio je pastir svijeta, rekao je mons. Milovan. „Od kako je 16. listopada 1978. godine izabran za Papu, poručio je mnoštvu na Trgu sv. Petra da dolazi iz ‘daleke zemlje’ i do 2. travnja 2005. kada je u patnji okončao svoju životnu trku, uvijek je bio okružen mnoštvom vjernika cijeloga svijeta.“ Njegove prve riječi ‘Ne bojte se!’ hrabrile su vjernike kroz cijeli njegov pontifikat kao i brojna putovanja i susreti s ljudima. Njegovo srce bilo je srce cijeloga svijeta, poručio je mons. Milovan.

„Životno poslanje sv. Ivana Pavla II. bilo je svjetlošću evanđelja obasjavati svijet. To svjetlo donosio je svima, pa i u zemlje gdje su se gubile temeljne ljudske vrijednosti.“ Sumrak civilizacija događao se u nekim dijelovima svijeta i on je bio taj koji je posjećivao predstavnike svih religija radi promicanja mira i suživota. Ohrabrivao je ljude, a na osobit način bio je povezan s hrvatskim narodom „Kardinal Josip Bozanić u svojoj knjizi nazvao ga je ‘Papa hrvatske nade’! Osobitu pozornost posvetio je obiteljima pa ga je i papa Franjo nazvao ‘Papa obitelji’.“, podsjetio je propovjednik.

„Možemo ga usporediti s prvim psalmom koje kaže: ‘On je k’o stablo zasađeno pokraj voda tekućica što u svoje vrijeme plod donosi; lišće mu nikada ne vene, sve što radi dobrim urodi.’ (Ps 1,3) Bio je duhovno jak jer je bio u duhovnim vodama i snaga vjere ga je nosila. Snagu je crpio u molitvi.“ Tijekom svog ovozemaljskog života Papa je bio i vođa i sudrug. Čovječanstvo ga je pratilo, a osobito mladi. Stoga je i danas živo sjećanje na ‘čovjeka naših dana’, poručio je biskup Milovan.

U nastavku je istaknuo kako je sv. Ivan Pavao II. djelovao u vremenu velikih nesigurnosti i u krugovima klera, te da je unio zdravu ravnotežu i donio poruku da svećeništvo ima smisla. „Poticao je i ohrabrivao nova duhovna zvanja. Krist i danas poziva i mladi su otvoreni onome gdje prepoznaju vjerodostojnost. Sv. Ivan Pavao II. u svom djelu ‘Dar i otajstvo’ progovorio je o svom svećeništvu, a u homilijama i osobnim primjerom obraćao se svima kada je trebalo govoriti o duhovnim zvanjima.“ Na kraju je poručio da smo svi pozvani sudjelovati u poslanju Crkve i moliti da ‘Gospodar žetve pošalje radnike u žetvu svoju’.  

Skip to content