Obitelj – nada mjesne Crkve
Kategorija:
Vijesti

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije od 14. do 16 veljače organizirana je duhovna obnova za bračne parove s temom „Čisto srce stvori mi Bože“. Voditelji duhovne obnove bili su vlč. Mario Tomljanović, dipl.teol. Vedrana Blašković, grupni terapeut i dipl. ped. Željka Frković, obiteljski i bračni savjetodavac.

Obitelj – nada mjesne Crkve

Program se temeljio na ideji Teologije tijela Ivana Pavla II. Ovime se htjelo postićda se sudionicima omogućda još dublje proniknu istinu Božjem planu za čovjeka.”, poručili su voditelji.  Slušati Isusa, izaći iz dvoličnosti, ne sablažnjavati i postaviti si granice, četiri su temeljne točke za duhovni rast o kojima je posljednjega dana na misi polaznicima govorio vlč. Tomljanović.

Najveći problem društva nije ekonomska, nego moralna kriza gdje omjer bogatih i siromašnih ukazuje na nedostatak ‘dijeljenja’ u društvu. „Lako je vršiti Zakon, naučiti tekst i govoriti napamet. Danas treba propovijedati djelima!“, rekao je vlč. Tomljanović. Zaključujući propovijed okupljenim obiteljima je poručio da su oni nada mjesne  Crkve i njihovih župa i tu nadu trebaju dijeliti drugima. Potaknuo ih je i na molitvu za duhovna zvanja kojih nedostaje u Riječkoj nadbiskupiji, a kao jedan od uzroka naveo da obitelji danas imaju sve manje djece. 

Bilo bi manje razvoda da parovi idu na duhovne obnove

Sudionici duhovne obnove istaknuli su kako je vrijeme u kojemu živimo prepuno konformizma, hedonizma i drugih negativnih pojava. Teško je oduprijeti se i pozvani smo biti svjedoci koji se neće dati uvući u malodušje i mlakost, poručili su, ali i dodali kako je sve to moguće u susretu s Kristom.

Zajedničko slavljenje svete mise i molitva kod kuće bitni su za obitelj i brak, a Bog mora biti u središtu svega, poručio je Gordan Marasović, otac šestero djece. Većina parova redovito sudjeluju u obiteljskim školama i duhovnim obnovama, među njima i Katja Višnjić, odvjetnica koja nerijetko svjedoči brakorazvodnim parnicama. Katja ističe kako bi tih postupaka kojih je bilo  manje kad bi današnji parovi polazili ovakve duhovne obnove i kada bi više propitivali razloge zbog kojih prekidaju svoje brakove. 

O mališanima, njih pedesetak različitih uzrasti, od jasličke dobi do osnovnoškolaca brinuli su volonteri, animatori Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije.  „Igramo se s njima i kroz igru im približavamo teme koje roditelji rade.“, otkrila je Sunčića Gačić, animatorica koja već osmu godinu za redom volontira na duhovnim obnovama za roditelje.  Dodaje kako su djeca na ovakvim susretima stekla prijatelje i da rado sudjeluju u svim programima i radionicama. Bila je ovo najposjećenija duhovna obnova na kojoj je sudjelovalo 17 obitelji i 46 djece.

Skip to content