Ne živim više ja, nego Krist živi u meni
Kategorija:
Vijesti

Blagdan sv. Bartola nebeskog zaštitnika župe Cernik svečano je proslavljen u nedjelju 24. kolovoza misnim slavljem koje je predvodio vlč. Ivan Tolj iz Bosanske Posavine uz koncelebraciju domaćina župe dekana monsinjora Peru Zeba, gvardijana trsatskog svetišta fra Antuna Jasenovića i đakona Tomislava Sikavicu. Među dvadesetak svećenika iz Riječke nadbiskupije prisutni su bili i vlč. Ante Trgovčević, vlč. Pavao Brajnović i vlč. Goran Kosić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ivan Tolj istaknuo je kako moramo slijediti sv. Bartola koji je živio riječi svetog Pavla: „Ne živim više ja nego Krist živi u meni“. Naglasio je da je govor Evanđelja na djelu govor života u vjeri ostvaren susretom s Kristom koji jedini mjenja čovjeka, jer promjena dolazi iznutra, iz otvorenog srca lišenog sigurnosti. „Promjena nije odbacivanje svijeta nego pronalaženje izvora čežnje. Jedinog koji može ugasiti žeđ srca i duše i ostvariti unutarnji mir bez obzira na životne teškoće. Izvor je u duhovnom siromaštvu i susretu s Kristom te vjerom postajemo novo stvorenje spremno na odricanje, boli i mučeništva poput sv. Bartola.“

Vjernike je pozvao na susret s Kristom u srcu i naslijeđivanje sv. Bartola neočekujući čuda u svijetu, nego Kristov mir koji nam daruje život u radosti ,miru i ljubavi, jer tako ne živimo više mi nego Krist živi u nama. „To je čudo koje mjenja čovjeka i svijet danas.“, zaključio je vlč. Tolj.

Misu je liturgiskom glazbom pratilo Hrvatsko pjevačko društvo „Cernik“ iz pobratimske župe Cernik. Molitvom i ispovješću vjere Hrvata katolika uz blagoslov otvorena  je i Godina obitelji u ovoj grobničkoj župi.  

Uoći blagdana  župljani su se pripremali trodnevnom pripremom koju je 22. koolovoza na Dan Majke Božje od Obitelji predvodio mladomisnik Pero Marjanović, dijete cerničke obitelji. Na Cerničkom groblju obratio se riječima:“Stvoreni smo za vječnost. U Kristu i naši pokojnici žive s nama na putu Ocu Stvoritelju koji je u nas utisnuo čežnju za savršenstvom. Danas letimo modernim letjelicama, a sutra u Kristovoj stvarnosti,jer smo djelić Oca nebeskog  koji skuplja svoju obitelj u nebeski dom gdje nam je stanove pripravio.“ 

„Vjerujete li u uskrsnuće“ riječi su kojima se drugi dan priprave vjernicima obratio vlč. Kristijan Zeba podjelivši bolesničko pomazanje koje daruje život, uskrs tijela i duše, zdravlje sada i ovdje. Svečanom slavlju prisustvovali  su i načelnici općina Čavle i pobratimskog Cernika, te mnogi hodočasnici koji su dočekani toplinom župe Sv. Bartola nastavili slavlje uz tamburice i gulaš od divljači, dar lovačkog društva „Jelen.“ (I.L.)

Skip to content