Ne smijemo se umoriti ističući važnost njegovanja duhovne i vjerničke budnosti
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u četvrtak, 14. kolovoza u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, Uznesenja Blažene Djevice Marije, misu bdijenja u povodu blagdana Velike Gospe.

„Na temelju arheoloških ostataka koji se nalaze oko tornja, a dijelom vjerojatno i ispod sadašnje crkve, možemo zaključiti da se ovdje Marija štovala već od antičkih vremena, možda od 5. st. kada je na koncilu u Efezu proglašena Bogorodicom što je potaknulo snažno širenje marijanske pobožnosti među kršćanskim pukom.“  Sve do osnutka Riječke biskupije 1925. godine i Prvostolnog kaptola tri godine kasnije, u ovoj je crkvi bilo sjedište Zbornog kaptola s arhiđakonom na čelu, rekao je nadbiskup Devčić. Dodao je kako je samu crkvu narod nazivao ‘Vela crkva’ te da je 1925. godina trebala postati katedralom, no prvi riječki biskup, iz njemu poznatih razloga, odabrao je crkvu sv. Vida.

Govoreći o značenju bdijenja nadbiskup je istaknuo kako nam ono u svijest doziva budnost s kojom vjernici trebaju ići u susret događaju koji se slavi. „Ta budnost osobito je potrebna danas kada je sve prisutnija tendencija da se vjerske blagdane i slavlja profanizira dodavanjem svjetovnih sadržaja ili ih se pretvori u svjetovna slavlja.“, upozorio je riječki nadbiskup.

U vremenu kada nas toliko toga uspavljuje i odvraća od bitnoga, posebno bitnoga od naše vjere, ne smijemo se umoriti ističući važnost njegovanja duhovne i vjerničke budnosti, istaknuo je mons. dr. Devčić. Govoreći o čitanju iz Prve knjige ljetopisa koja opisuje svečani prijenos Kovčega Gospodnjeg u šator kojega je kralj David u Jeruzalemu razapeo, istaknuo je kako se i Marija uspoređuje s tim Kovčegom Saveza. „Izraelcima je bio posebno svet jer su u njemu čuvani znakovi Saveza što su ga njihovi očevi sklopili s Bogom na Sinaju, a u osobi Isus Kristu sklopljen s cijelim čovječanstvom, začetim i rođenog od Djevice Marije.“

Otajstvo utjelovljenja Isusa Krista s kojim je Bog počeo ostvarivati dugo pripremani plan našeg spasenja, neraskidivo je povezano i s njezinim uznesenjem na nebo, poručio je nadbiskup Devčić dodajući kako je njeno uznesenje ujedno jamstvo nama da ćemo uskrsnuti. „Želimo li stići u slavu u koju je Marija ušla, moramo se truditi ovdje živjeti kako je ona živjela. A ona je u svom životu bez zadrške prihvaćala i vršila Božju volju.“

Konačni Božji poziv nama je da se pridružimo Mariji u njezinoj slavi, a to možemo ostvariti samo ako poput nje i Isusa slušamo Božju riječ i vršimo je. „U svijetu u kojem nas sa svih strana zaglušuju tolike riječi i poruke, neophodno je doista bdijeti i svjesno se truditi u toj buci čuti, razumjeti i prihvatiti Božju riječ. To nije moguće bez traženja i stvaranja  prostora tišine i sabranosti u svakodnevnom životu, kako u našim kućama i stanovima, tako i čestim zalaženjem u naše crkve koje nam nude taj prostor.“, zaključio je nadbiskup Devčić.

Po završetku misnoga slavlja predstavljeni su novi župni upravitelj vlč. dr. Marijo Tomljanović i župni vikar Tomislav Miletić. S njima će i dalje u župi djelovati i studentski kapelan vlč. Velimir Martinović. „Možemo reći da od dokinuća Zbornog kaptola nije toliko svećenika bilo na usluzi u ovoj drevnoj crkvi. Svi su oni mladi i poletni, a vi ih pratite svojim molitvama i svakom pomoći i podrškom.“, poručio je nadbiskup. Potaknuo je vjernike na redovne dolaske u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj će sada biti moguća svakodnevna sv. ispovijed.

Skip to content