Najavljen program V. Kongresa bogoslova i Trsatskih Marijinih dana
Kategorija:
Vijesti

U Svetištu Majke Božje Trsatske u utorak, 29. travanj najavljeni su Trsatski Marijini dani, Peti Kongres bogoslova i predstavljen novi izgled trsatske bazilike nakon obnove.

Peti Kongres bogoslova okupit će u Rijeci od 2. do 4. svibnja  oko 400 bogoslova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, najavio je vicerektor bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ p. Marko Stipetić. Dodao je kako je ovogodišnje geslo susreta uzeto iz evanđelja po Marku 16,15 „Idite po svem svijetu i propovjedajte Radosnu vijest svakom stvorenju“. Na tragu gesla Josip Brusić izradio je logo – maslačak kao simbol odlaska bogoslova u cijeli svijet i širenje Radosne vijesti. Riječki bogoslovi predstavili su kratki promotivni film kojim će se predstaviti na Kongresu, a u kojemu je naglašena važnost zajedništva i otvorenosti prema svijetu. 

Rektor riječkog bogoslovnog sjemeništa vlč. Sanjin Francetić predstavio je program koji će se odvijati od petka 2. do nedjelje 4. svibnja, a koji se može pročitati na službenim stranicama Riječke nadbiskupije i bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“. Središnji program bit će u subotu, 3. svibnja u 8:30 kada će krenuti svečana procesija od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do katedrale sv. Vida gdje će riječki nadbiskup Ivan Devčić u 9 sati predvoditi svečano misno slavlje. Isti dan bogoslovi će sudjelovati u prigodnom programu na Trsatu te svečanoj Večernjoj u trsatskom Svetištu u 16:30. Rektor se na osobit način zahvalio obiteljima kod kojih će bogoslovi spavati rekavši kako je riječ o odgojnoj komponenti za bogoslove koji će izvan sjemeništa u obiteljima imati dodir sa stvarnošću i vjerom u društvu.

Program Trsatskih Marijinih dana predstavili su gvardijan svetišta fra Antun Jesenović i fra Serafin Sabol. Zavjetno hodočašće pomoraca najavljeno je za nedjelju, 4. svibnja u 18:30 i predvodit će ga fra Žarko Relota. Na svetkovinu Majke Božje Trsatske, 10. svibnja zavjetnu misu vjernika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u 18:30 predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Trodnevna priprava počinje u srijedu, 7. svibnja i predvodit će ju fra Darko Tepert, dok će zavjetnu misu franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda na svetkovinu Majke Božje Trsatske 10. svibnja u 11 sati predvoditi novi provincijal, fra Ilija Vrdoljak.

Uoči konferencije gvardijan je s novinarima obišao trsatsku baziliku koja je nedavno obnovljena dok su radovi na vrijednoj freski iz 19. stoljeća koja je otkrivena tijekom obnove bazilike, duž svoda i zidova kapele sv. Antuna Padovanskog, još uvijek u tijeku. 

Skip to content