Misijska djelatnost je važan dio života Crkve
Kategorija:
Vijesti

U organizaciji Povjerenstva za misije Riječke nadbiskupije i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela, animatori postojećih i novih misijskih zajednica Riječke nadbiskupije okupili su se u subotu 27. rujna u dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci na trećem susretu formacije novih misijskih animatora. Na susretu su sudjelovali animatori Krčke te Porečke i Pulske biskupije koji su se odazvali pozivu organizatora.

Okupljene su pozdravili nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, povjerenik za misije Riječke nadbiskupije vlč. Kristijan Zeba i Andreja Škarabot Kunštek misijska suradnica u ime Misijskog ureda Riječke nadbiskupije.

Uvodnu molitvu predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. U nastavku je  zahvalio svim sudionicima na svemu što čine za misije. „Dragocjena je svaka inicijativa koju u župama pokrenete, svaka molitva i prilog koji se prikupi. Posebno je potrebno poticati djecu da se uključe u Djelo sv. Djetinjstva kako bi pomagali svoje vršnjake. Nadbiskupija pomaže Djelu sv. Djetinjstva, no većina tih priloga je od odraslih. Potrebno je da djeca postanu solidarna i svjesnija potreba drugih, što je ujedno i zadaća vjeronauka.“,  istaknuo je nadbiskup Devčić.

Vlč. Zeba zahvalio se na odazivu svim predstavnicima župa, a svoju zahvalu uputio je i župnicima koji su vjernike potaknuli na sudjelovanje u seminaru. Naglasio je kako je pred Papinskim misijskim djelima u Hrvatskoj velika i značajna zadaća daljeg poticanja i osposobljavanja misijskih suradnika u župnim zajednicama.

U nastavku je predstavio nadolazeći Svjetski dan misija (Misijska nedjelja) koja se u cijelome svijetu ove godine obilježava 19. listopada i Djelo sv. Djetinjstva koje se obilježava 6. siječnja. „Želja je predstaviti projekt postojećim i novim misijskim animatorima i misijskim zajednicama u Riječkoj nadbiskupiji, te iznijeti neke smjernice o tome koja bi bila njihova zadaća i uloga u župama.“, rečeno je na susretu.

Smjernice i ideje animiranja Svjetskog dana misija prezentirala je misijska suradnica Škarabot Kunštek potaknuvši  animatore da svojim župnicima iznesu ideje i program koje će organizirati Misijski ured Riječke nadbiskupije u tjednu uoči Misijske nedjelje. Također, potaknula ih je na još jaču zajedničku suradnju. „Misijski ured organizira pripremu u župama u kojima djeluju misijske zajednice. Svaki dan jedna župa prije mise moli misijsku krunicu, prikazuje misu za  nakanu misija i misionara, te ih potičemo i na organizaciju klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.“, poručila je Škarabot Kunštek.

Okupljenim animatorima misijskih zajednica obratila se i Ines Sosa Meštrović, voditeljica projekata u Nacionalnoj upravi Papinskih misijskih djela koja je predstavila ovogodišnji službeni plakat u povodu Svjetskog dana misija te radni animacijski materijal. U nastavku je prikazan film o osnivanju misijske zajednice župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici koji je dao nove ideje i poticaje za rad misijskim zajednicama i učvršćenje postojećih misijskih zajednica u Riječkoj nadbiskupiji, Krčkoj, Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Nacionalni ravnatelj je naglasio da je misijska djelatnost važan dio života Crkve koja je pozvana širiti Radosnu vijest po cijelom svijetu. “To nije samo zadaća nas svećenika, nego je to zadaća svakog kršćanina. Pozvani smo propovijedati  Evanđelje. Pozvani smo svi biti podrška Crkvi u misijskom djelovanju, širiti misijsku svijest, moliti za uspjeh misija, te pomoći materijalno koliko možemo. Neka nam nadolazeći Svjetski dan misija ponovno učvrsti svijest o važnosti misija jer se ne smijemo zatvoriti u župe nego ići van, kako to često ističe papa Franjo“., poručio je vlč. Štefan. (A.Š.K.)

Skip to content