Milijun djece moli zajedno
Kategorija:
Vijesti

U subotu 18. listopada u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Rijeci točno u 9 sati ujutro mnogobrojna djeca i mladi grada Rijeke i okolice, predvođeni svojim vjeroučiteljima, odgojiteljicama u vjeri i roditeljima, priključili su se međunarodnoj molitvenoj inicijativi „Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir“.

Ova je inicijativa pokrenuta 2005. godine u Karakasu u Venezueli, a od 2010. provodi se i u Hrvatskoj. Cilj je svake godine na isti datum i u isto vrijeme okopiti milijun djece i mladih u duhovno-molitveno zajedništvo za jedinstvo i mir u svakoj obitelji i u čitavom svijetu.

Kao i svake, tako i ove godine djeca i mladi Riječke nadbiskupije radosno su prihvatili priključiti se molitvenoj inicijativi. Riječka je crkva bila ispunjena do zadnjeg mjesta jer su došli učenici iz gotovo svih osnovnih i srednjih škola grada Rijeke i bliže okolice, a sudjelovale su i odgojiteljice u vjeri s djecom iz nekoliko vrtića. Inicijativi su se priključili i pojedini roditelji koji su došli sa svojom djecom.

Budući da se dan kasnije, točnije 19. listopada, slavi Misijska nedjelja, Katehetski ured Riječke nadbiskupije odlučio je u suradnji s nadbiskupijskim Uredom za Papinska misijska djela organizirati ovogodišnju zajedničku molitvu s posebnom nakanom – za misije, misionare i za svu djecu i njihove roditelje diljem svijeta. Iz tog su razloga u riječkoj crkvi Uznesenja Marijina bili postavljeni misijski štandovi s prigodnim materijalima koji su prezentirali znamenitosti, ali i potrebe svakog pojedinog kontinenta svijeta.

Nakon uvodnih riječi djelatnice nadbiskupijskog Ureda za Papinska misijska djela Andreje Škarabot Kunštek  i predstojnice Katehetskog ureda Ksenije Rukavine Kovačević, točno u 9 sati svi okupljeni započeli su moliti tzv. misijsku krunicu. Uvodna su duhovno-molitvena razmatranja predvodila djeca od vrtićke dobi do srednje škole. Posebno je impresivno bilo čuti prvu deseticu krunice koju su predvodila vrtićka djeca uz pomoć svojih odgojiteljica.

Zajedničku je molitvu glazbeno pratio župni bend Assunta, a svi nazočni imali su prilike dobiti tzv. misijsku krunicu čija su zrnca obojena u različite boje te prigodne sličice i materijale o molitvenoj inicijativi.

Rijeka vapi za evanđeljem

Program u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi odvijao se u okviru Misijskog tjedna u župama Riječke nadbiskupije koji je počeo u župi sv. Križa na Srdočima u ponedjeljak, 13. listopada i  nastavio se do petka 17. listopada u župama Marije Pomoćnice na Banderovu, sv. Franje Asiškoga na Kukuljanovu, župi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi te sv. Bartola apostola u Cerniku.

Cjelodnevni program zaključen je svečanim euharistijskim slavljem kojega je predvodio povjerenik Papinskih misijskih djela Riječke nadbiskupije vlč. Kristijan Zeba. U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je svaki krštenik pozvan biti misionar. „Kada spomenemo misiji, mnogi će misliti samo na Afriku ili neki drugi udaljeni kontinent. Svi smo misionari i dužni smo prenositi i širiti evanđelje gdje god se nalazili.“

Trebamo biti zahvalni Bogu na vjeri, jer u svijetu je mnogo nevjernika. Društvu nudimo brojne kateheze, razne programe, ali stječe se dojam kako ljudi taj naš poziv ne čuju. Ne smijemo se obeshrabriti, trebamo i dalje ustrajati u tom radu, a Bogu prepustiti ostalo. „Na nama je da sijemo, a drugi će žeti naše plodove. Također, moramo se moliti za obitelji jer ako one nisu složne i zdrave, nema ni radosti, ali ni misionara, upozorio je. Potrebno je od Boga moliti dar molitve jer obitelji sve manje mole. Dužni smo djecu naučiti moliti, jer to roditelji više ne čine, upozorio je propovjednik. „Počeli smo križati Božje zapovjedi, misliti da izostanak s mise nije grijeh. Zato trebamo moliti Boga da osvježi naše obitelji koje se trebaju vratiti izvoru.“

U nastavku je istaknuo kako je Rijeka misionarski grad i da je u gradu na Riječini potrebno misionara i navjestitelja evanđelja. „Dužni smo širiti Riječ Božju u ovom gradu koji vapi za evanđeljem. Nije potrebno ići  Afriku, jer i ovom gradu su potrebni oni koji će širiti evanđelje dobrotom, ljubavlju i životnim primjerom. Budite ponosni što ste kršćani.“, poručio je vlč. Zeba.

Skip to content