Jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća
Kategorija:
Vijesti

Redovita jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća Riječke nadbiskupije održana je u ponedjeljak, 13. listopada u Nadbiskupskom domu u Rijeci pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa, mons. Ivana Devčića.

Nakon molitve Trećeg časa, nadbiskup je pozdravio prisutne svećenike zaželjevši svima blagoslovljen i koristan rad koji će u središtu imati govor o Godini obitelji koja je na nadbiskupijskoj razini otvorena 14. lipnja ove godine. To je ujedno i priprava za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja 2015. godine na Trsatu. Prvi takav susret bio je s papom Benediktom XVI. na zagrebačkom Hipodromu, a hrvatski su biskupi jednodušno odabrali upravo naš „Hrvatski Nazaret“ za održavanje drugog susreta. Nadbiskup je u svojoj poruci na otvaranju Godine obitelji, kao i za početak nove pastoralne godine, iznio temeljne odrednice za slavljenje ovog velikog događaja, ali i ukazao na potrebu izrade detaljnijeg programa za pripremu na župnim i dekanatskim razinama. Pred svima nama je puno obveza, a najvažnije od svega da se naše obitelji što bolje priprave, posebno one mlađe, rekao je Nadbiskup. 

Biskupski vikar za pastoral, vlč. Matija Matičić iznio je zadatke koje bi trebalo izvršiti na župnoj, dekanatskoj i nadbiskupijskoj razini. Naglasio je kako je od iznimne važnosti promišljati o porukama koje je uputio sv. Ivan Pavao II. na riječkoj Delti 2003. g. kao i papa Benedikt XVI. na Prvom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Zagrebu. Važno je promišljati i o porukama koje nam na ovu tematiku upućuje nadbiskup Devčić, ali i crkveni dokumenti (Familiaris consortio, Gaudium et spes, Humanae vitae i dr.), rekao je vlč. Matičić. Dodao je kako osobito treba osluškivati sve ono što će sinodalni oci donijeti kao zaključke Izvanredne biskupske Sinode koja se upravo održava u Rimu na temu obitelji.

Neglasio je da sve što u ovoj pastoralnoj godini činimo, valja činiti u svijetlu Godine obitelji. U tom vidu predložio je slijedeće: održavati sastanke župnih vijeća s posebnim naglaskom na obitelj, izraditi župni pastoralni plan i uskladiti ga s nadbiskupijskim, surađivati s nadbiskupijskim uredima (posebno Uredom za obitelj), pokrenuti kateheze na temu obitelji (posebno s krizmanicima, prvopričesnicima i njihovim roditeljima), iskoristiti suvremene medije (župni listić, web stranica) za promociju temeljnih obiteljskih vrijednosti, molitva za obitelji, rad s ministrantima, mladima, brinuti za siromašne obitelji s više djece, upriličiti proslave godišnjica braka i sl. Provodeći sve ove inicijative u konkretno djelo, zasigurno će biti najbolja priprava za susret obitelji na Trsatu, rekao je vlč. Matičić. Članovi Prezbiterskog vijeća iznijeli su potom svoje prijedloge kako bi ova Godina obitelji bila što plodonosnija za sve obitelji, a na taj način i za Crkvu i društvo u cijelini. Nadbiskup Devčić potaknuo je prisutne svećenike neka sve što je rečeno pokušaju provoditi u djelo te na to potaknuti i subraću svećenike iz svojih dekanata.

U drugom dijelu sjednice generalni i sudski vikar mons. Emil Svažić iznoseći prijedloge za imjenu Statuta Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća iz 2003. godine naglasio je kako su predložene promjene utemeljene na dosadašnjim iskustvima i imaju za cilj unaprijediti djelovanje ovog važnog nadbiskupijskog tijela. Predložio je šest izmjena dosadašnjeg Statuta, a Prezbitersko vijeće ih je glasovanjem prihvatilo.

Na kraju sastanka nadbiskup je pozvao svećenike da sudjeluju i da druge svećenike iz svojih dekanata pozovu na Teološko-pastoralni seminar koji će biti 27. listopada na Trsatu na temu: „Evangelii gaudium: radosno živjeti i naviještati evanđelje“. Među predavačima bit će i kardinal Beniamino Stella, prefekta Kongregacije za kler i sjemeništa koji će govoriti o temi: „Važnost svećeničkog zajedništva za svećenički život i službu“. Permanentno obrazovanje je dužnost svećenika jer doprinosi njihovoj stručnoj i duhovnoj izgradnji bez koje ne mogu primjereno izvršavati svoje poslanje, poručio je nadbiskup Devčić. (M.Š.) 

Skip to content