Hodočašće u Monte Lusari i Brezje
Kategorija:
Vijesti

U subotu 4. listopada pedeset pet hodočasnika iz Rijeke i okolice pod vodstvom Ivana Juretića hodočastilo je, jedanaestu godinu zaredom, u poznato alpsko marijansko svetište Monte Lusari blizu Tarvisia u Italiji.

Ovo svetište se naziva i „ svetište tri nacije“ jer se nalazi na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije otkud i dolazi najviše hodočasnika. Na mjestu gdje je daleke 1360. godine jedan dječak, pastir, pronašao kip Gospe s Isusom i odnio ga u grad, ali se kip triput čudesno vratio na isto mjesto, po preporuci tadašnjega biskupa sagrađena je kapelica a kasnije u 16. stoljeću današnja crkva. Svetu misu za sve nazočne hodočasnike i planinare, kojom je ujedno označen završetak hodočasničke godine, slavio je na četiri jezika, (talijanski, njemački, slovenski i hrvatski), umirovljeni ljubljanski nadbiskup Alojz Uran.

Poslijepodne su hodočasnici posjetili slovensko nacionalno marijansko svetište Brezje. Tu su najprije nazočili prigodnoj katehezi koju im je održao fra. Leopold, zatim su razgledali Svetište i stalnu izložbu jaslica.(M.R.) 

Skip to content