Dvije stogodišnjakinje u župi Sv. Križa
Kategorija:
Vijesti

U povodu 100. i 101. rođendana, župnik župe sv. Križa na Srdočima, vlč. Božo Mićanović i župni vikar vlč. Matom Berišićem posjetili su u srijedu, 2. srpnja najstarije župljanke Darinku Ćiković i Antoniju Gržinić.

Rođena 26. lipnja 1914. u Rijeci Darinka Ćiković redovito još uvijek odlazi na mise u crkvu sv. Križa, a to je činila i u vrijeme iza Drugog svjetskog rata kada su im tadašnje vlasti to branile. „Zabranili bi oni meni da su mogli, ali nisu me mogli spriječiti da idem u crkvu.“, otkriva ova stogodišnja starica. Dodaje kako je često išla na Trsat na misu u Svetište Majke Božje Trsatske, pješice sa Srdoča i stubama Petra Kružića. „Va crkve se mora ić, jer onda u životu neće bit sreće. Mene je nona u 3. godini prvi puta odvela u crkvu Sv. Križa, a ja sam kasnije vodila svoju djecu.“ Rodila je troje djece, a sada živi s kćerkom Elvirom Brajković u ulici koja nosi ime njenog pokojnog brata Josipa Lenca Spodolčeva.

„Ovdje je nekada bila njiva, a voda se nosila od svakuda. Dirakovo kolo bilo je za robu prati, a od šterne ispred crkve uzimala se voda.“, otkriva gđa. Darinka dodajući kako je tada na Srdočima živjelo nešto više od 200 ljudi. Nakon Drugog svjetskog rata Tjelovske procesije održavale su se ovim krajem, prisjetila se dodajući kako su djeca nosila latice cvijeća, a postaje su vjernici radili od jasenovih grana. Blagdan Križevice bio je osobito svečan. Toga dana nitko nije radio, išlo se na misu nakon koje je bila pučka fešta. Jedan od omiljenih blagdan bio joj je ‘Majski blagoslov’ zbog kojega su, kad bi čuli da zvono crkve zvoni, djeca žurila urediti se i doći u crkvu.

U nastavku  je istaknula da je vjeronauk bio svakog petka u školi koja se tada nalazila na mjestu sadašnjeg župnog stana, te da su joj prvi župnici bili vlč. Julije Lazić i vlč. Aleksandar Superina. Na pitanje što je tajna dugovječnosti, Darinka Ćiković odgovara: „Rano se dignut, puno raditi i čitati, manje se voziti i ne gledati televiziju.“ Nekada se puno više radilo, više se štedjelo, odjeća se nije bacala, ističe ova stogodišnjakinja dodajući kako je uvijek pješice išla gdje god je trebalo, pa i u Bakar i Sloveniju gdje je nosila ribu prodavat i zauzvrat nije htjela novce, nego hranu.

U hladovini svoga dvorišta, u društvu kćerke Elvire i tajnica Caritasa župe Sv. Križa Verice Garić, gđa. Darinka je župniku i župnom vikaru otkrila i prvu molitvu koju ju je naučila njena baka: „Ja ren spat, Boga zvat; sveten Križen prebivat. I z Marijun Djevicun ka nam kaže pravi put. Križen ležim, križen stanem, križ me čuva do pol noći, a andjel Božji od pol noći i 12 apostoli Božjih. Amin.“

Godinu dana starija, Antonia Gržinić, 7. srpnja proslavit će 101. godinu. Rođena u Korelićima u Istri, u župu sv. Križa na Srdoče došla je u ožujku 2012. godine i od tada živi u obiteljskom stanu sa sinom i njegovom suprugom. Od tada ju svaki prvi petak u mjesec posjećuje župnik ili župnik vikar s kojima rado razgovara. Sama je odgojila petero djece jer su joj supruga, kao civila, 1943. godini ubili partizani. 

Skip to content