Dom “Sv. Ana” slavi 21. godišnjicu i započinje rad s počiniteljima nasilja!
Kategorija:
Vijesti

Uoči svetkovine sv. Ane, 26. srpnja Caritasov dom za žene i djecu- žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci obilježava 21 godinu djelovanja. Tim povodom predstavljen je novi program u djelatnosti Doma – osim sa žrtvama, djelatnici doma počinju raditi i s počiniteljima nasilja.

Uz stacionar i brojne programe za žrtve obiteljskog nasilja, program susreta očeva i djece u Savjetovalištu te kontinuirani rad na prevenciji i senzibiliziranju javnosti za pitanja obiteljskog nasilja, Dom započinje s provedbom psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji.  Realizacijom ovog programa Dom “Sv. Ana” zaokružit će rad u području obiteljskog nasilja.

Radi se o programu koji je utemeljen na kognitivno – bihevioeralnom pristupu s komponentom psihoedukacije. Namijenjen je prvenstveno muškim počiniteljima nasilja u partnerskim odnosima. Njih će na obvezne tretmane upućivati prekršajni sudovi. Naime, na taj način počinitelji nasilja dobivaju jasnu poruku da je njihov obrazac ponašanja neprihvatljiv i kažnjiv, a o korisnosti takve mjere dovoljno govore brojke –   uspješno završavanje tretmana smanjuje vjerojatnost ponavljanja nasilja za 50-85%.

Tretman provode licencirani voditelji : psihologinja Doma Laura Pavičić i vanjski suradnik ,psihijatar Dragan Lovrović. Program se realizira u maksimalnom trajanju od 6 mjeseci te obuhvaća individualne susrete u uvodnoj fazi te 16 grupnih susreta u novoopremljenim prostorijama Savjetovališta “Sv. Ana”.

Ministarstvo pravosuđa financira manji dio troškova (nešto više od 20% realne cijene), a Riječka  Nadbiskupija kao osnivač Doma, obvezala se na financiranje preostalog dijela.

Caritasov Dom “Sv. Ana” istče činjenicu kako uključivanje počinitelja nasilja djeluje kao pozitivna promjena na razini pojedinca s nasilnim ponašanjem, na očuvanje njegove obitelji, sigurnost žrtve i prekid prijenosa obrasca nasilnog ponašanja na djecu pa je takav program komplementaran dosadašnjem djelovanju ovog Caritasovog doma. 

Dom je spreman za prvu grupu počinitelja nasilja u kolovozu mjesecu.

 

 

Skip to content