Božićno čestitanje u Bogoslovnom sjemeništu
Kategorija:
Vijesti

U Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ u ponedjeljak 22. prosinca riječki nadbiskup Ivan Devčić primio je svećenike, redovnike, redovnice, djelatnike Caritasa i vjernike laike na božićnom čestitanju. U ime najbližih suradnika čestitku nadbiskupu uputio je generalni vikar mons. Emil Svažić podsjetivši na pastoralne djelatnosti i najvažnija događanja za Mjesnu crkvu u protekloj godini.

Istaknuo je da iz dobrog uvida u prošlost, možemo učiti o budućnosti, a protekla godina u Crkvi obilovala je važnim događanjima. Među važnijima istaknuo je Izvanrednu biskupsku sinodu u Rimu koja je otvorila niz zanimljivih i važnih pitanja iz područja pastorala braka i obitelji s ciljem da se na mnoga od njih da što kvalitetniji odgovor na Redovnoj biskupskoj sinodi 2015. godine. Zatim, kanonizaciju papa Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.  zbog čega se danas s još više ponosa možemo dičiti da smo prije jedanaest godina na pet dana ugostili ne samo jednog velikog papu i prijatelja Hrvata, nego i kanoniziranog sveca, rekao je mons. Svažić.

Na području domovinske Crkve podsjetio je na 5. Kongres bogoslova hrvatskog govornog područja koji se održao u Rijeci i za kojega se generalni vikar nada da će u mnogim mladima probuditi klicu duhovnog zvanja. Govoreći o događajima koji su obilježili Riječku nadbiskupiju na početku je podsjetio na proslavu 50. godišnjice nadbiskupijskog mjesečnika „Zvona“ i 100. rođendana dugogodišnjeg suradnika Maksa Peča, kao i 1. godišnjicu zapaženog rada Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“.

„U veljači smo uspješno priveli kraju biskupijski proces za kanonizaciju fra Ante Tomičića. U ožujku je održano godišnje nadbiskupijsko hodočašće u Izrael i Jordan. U svibnju su zaređena trojica novih prezbitera, a u lipnju jedan novi đakon. Tog mjeseca obnovljen je i naš Metropolitanski kaptol trojicom novih kanonika. U listopadu treba istaknuti posjet kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler, koji je aktivno sudjelovao na Teološko-pastoralnom seminaru za svećenike Riječke metropolije na Trsatu. Jesenas smo također Bogu zahvaljivali za dijamantni svećenički jubilej trojice naših zaslužnih svećenika, a to su mons. Ivoslav Linić, mons. Gabrijel Bratina i mons. Mijo Liković.“

Prve nedjelje došašća u Riječkoj nadbiskupiji proslavljen je početak Godine posvećenog života, podsjetio je mons. Svažić. Govoreći o župnom pastralu istaknuo je kako je on bio podijeljen na dva dijela: prvi dio posvećen župnoj katehezi, a drugi obitelji. „Posebno se uzdamo u kvalitetniji rad s našim mladima, za što bi trebali biti zaslužni i budući animatori za mlade, čija se formacija upravo intenzivno priprema. Pastoral braka i obitelji je temelj našeg sveukupnog pastoralnog rada, pa se aktualnom Godinom obitelji želi samo još jednom naglasiti rastuća važnost tog dijela našeg pastorala.“ Nadbiskupu je zahvalio na neumornom ukazivanju na značenje braka i obitelji, ne samo za Crkvu, nego i za društvo u cjelini. „Nastojali ste u svjetlu nazaretske obitelji Isusa, Marije i Josipa ukazati na put kojim bi svakoj našoj obitelji valjalo poći želi li doista ispuniti svoju stožernu zadaću za Crkvu i društvo. Voljeli bismo da Vas što više kršćana i ljudi dobre volje čuje i posluša.“

Pastoral braka i obitelji u našoj Mjesnoj Crkvi ima već jednu lijepu tradiciju, pa u ovoj pastoralnog godini želimo jače naglasiti i razviti neke dijelove toga pastorala, posebice formiranje i jačanje zajednica obitelji, kao kvasac župnog obiteljskog pastorala. Uz potrebnu molitvu za naše obitelji, sve te inicijative bit će i već jesu najbolja priprava za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u travnju sljedeće godine na Trsatu, poručio je mons. Svažić.

Nadbiskupu Devčiću je zahvalio na pastirskoj brizi sa željom jače povezanosti i zajedništva među klerom i vjernicima  jer samo tako se vjera može uspješno obraniti, živjeti i svjedočiti, u vremenima koja postaju sve zahtjevnija, ali i vremenima koja nam pružaju milosnu mogućnost za obrazlaganje nade koja je u nama, poručio je generalni vikar.  

Nadbiskup je generalnom vikaru zahvalio na čestitki i izvještaju i izrazio nadu da će Bog sve inicijative blagosloviti i da će iste donijeti ploda. Riječ je o zajedničkim inicijativama svih dionika Mjesne crkve, poručio je nadbiskup. Govoreći o pripremama za Drugi nacionalni susret katoličkih obitelji poručio je da uz tehničku organizaciju, potrebna je istinska, nutarnja priprema obitelji. Potrebno je potaknuti obitelji da žive kršćanskim životom i u tom duhu da odgajaju djecu, rekao je potaknuvši okupljene na molitvu za obnovu obitelji. Svećenicima je poručio da budu otvoreni pastoralu s obiteljima i budu svjedoci Svjetla kao što je bio Ivan Kristitelj.

Osvrnuvši se na otvorenje Godine posvećenog života istaknuo je da nas i papa Franjo podsjeća da posvećene osobe nisu samo redovnici i redovnice, nego svi krštenici. „Ili smo Kristovi ili nismo Crkva. Svi smo pozvani Krista naviještati i svi smo pozvani na svetost.“ Svećenike je potaknuo na zajedništvo i veću angažiranost u radu s mladima i podršci projektima oko kojim se mladi okupljaju. Na kraju je najavio obilježavanje 100. rođendana mons. Josipa Pavlišića, te okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima čestitao predstojeće božićne i novogodišnje blagdane.

Skip to content