Bogata povijest Svetišta  Majke Božje Snježne
Kategorija:
Vijesti

5. kolovoza Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja koji je na osobit način važan i za mještane Liča, najstarijeg mjesta u Općini Fužine. Župa Lič uz svoga zaštitnika sv. Jurja slavi i Majku Božju pod nazivom Majka Božja Snježna  na dan 5. kolovoza.

Prema predaji, Ličani su krenuli u obnovu ruševne drvene crkve sv. Ivan Krstitelja koji je Ličane doveo u Lič. No, crkva se stalno rušila, da bi 5. kolovoza pao snijeg i napravila se kapelica od snjega, a u njoj prikaz Majke Božje, stoji u kronici župe sv. Jurja iz Liča. Zato su Ličani na današnjem mjestu izgradili crkvu u čast Gospi Snježnoj. Crkva Gospe Snježne se prvi put u povijesnim dokumentima spominje 1733.g. kao kapela, a prema pobožnoj predaji župnik Ivan Matejčić je 1914. prilikom rušenja stare kapele radi podizanja nove crkve u temeljima pronašao bocu u kojoj je pisala 1609. kao godina gradnje.

28. travnja 1901. održana je procesija do kapele s Večernjicom i blagoslovom koju je predvodio četvrti lički župnik, Dragutin Crnobrat, a to je bila ‘prva procesija od napravljenja kapele’. Tada se kapela u crkvenim šemantizmima spominje pod nazivom Blažena Djevica Marija ‘ad Nives’. Iduće godine, za župnika Andrije Bana, 13. srpnja 1902. održao je kod crkve Mladu Misu Grga Starčević, sin Ivin iz Banovine, te je bilo prisutno preko 2000 duša. Župnik Ivan Matejčić zatražio je Urbarnu Općinu Lič da kod kapele BDM Snježne ustupi sa svake strane 25 m zemljišta što je ista i učinila, tako da je 2. srpnja 1914. na blagdan Pohoda BDM položen kamen temeljac. Skupljeno je 23.000 kruna za obnovu, ali zbog rata obnova je zastala.

Zemljišna zajednica Lič je 31. ožujka 1928. na svojoj Skupštini darovala 185.000 dinara za crkvu. Iduće godine, 5. kolovoza 1929. crkvu je posvetio mons. dr. Ivan Starčević, rodom iz Mrkoplja, kasniji Senjsko – modruški biskup. Uz domaćeg župnika, vlč. Adalberta Smitzera, tada su bili prisutni mons. Mate Babas, riječki kanonik, Tomo Vicić  župnik Fužina, Grga Starčević domaći sin, župnik u Otočcu, Andrija Pobor, župnik Triblja, Augustin Bujan župnik Delnica, Vinko Potočnjak župnik Drage, Andrija Loušin župnik Lokava i Karlo Marušić župnik Grižana. Bilo je prisutno preko 5000 duša, a župnici iz Lokava, Grižana, Triblja i Fužina iz svojih župa došli su s procesijama.

Prijeratne proslave organizirala je Općina Lič s ondašnjim načelnikom, Antom Tomićem – Ćakom, a sjeno pokošeno oko crkve prodavalo se na licitaciji. U jeku rata partizani su u crkvu spremili oružje zarobljeno nakon kapitulacije Kraljevine Italije, te su je 10. listopada 1943. minirali Njemci. Čovjek koji je postavio eksploziv posvjedočio je nakon eksplozije da je u trenutku eksplozije vidio Majku Božju kako uzlazi na nebo, te da je znao što će vidjeti da to nikad ne bi bio uradio.

Nakon rata, brigu o župnoj crkvi, ruševinama župnog stana i crkve Gospe Snježne vode pobožne žene na čelu sa Elizabetom Tomić. Puk je na ruševine redovito hodočastio, te je 1969. organizirana prva poslijeratna procesija sa svijećama, koju je predvodio riječko-senjski nadbiskup Josip Pavlišić. Župnik Josip Šepić sedamdesetih godina uveo je danas već tradicionalni blagoslov vozila koji se osim u Liču, obavlja samo još na Trškom vrhu kod Krapine. Nakon 1995. uz blagdan Gospe Snježne isti dan slavi se i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

10. srpnja 2001. župnik Josip Šepić dao je inicijativu da se krene u izgradnju srušene crkve. Početak radova na obnovi Svetišta BDM Snježne 5. kolovoza 2001. blagoslovio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, dok je godine dana kasnije 5.kolovoza 2002. bila završena izgradnja crkvice. 

Skip to content