30. godina misništva vlč. Belanića
Kategorija:
Vijesti

U nedjelju, 6. srpnja misom zahvalnicom u crkvi Sv. Ane u Voloskom, vlč. Petar Belanić, župnik Voloskog obilježio je svoju 30. godišnjicu misništva. Koncelebrirali su vlč. Franc Šiško i mons. prof.dr. Milan Šimunović, koji je i propovijedao. Na misnom slavlju bili su župljani Voloskog, župljani Kukuljanova, Krasice i Škrljeva, iz župa u kojima je vlč. Belanić upravljao 26 godina. Bili su prisutni brat i rođaci iz Amerike i prijatelji iz drugih mjesta.

Mons. Šimunović, nekadašnji odgojitelj, profesor i savjetnik u pastoralnom radu vlč. Belaniću, na početku se osvrnuo na poruku nedjeljnog evanđelja, odnosno na Isusovu hvalu Ocu nebeskom što je mnoge ‘stvari’ Kraljevstva nebeskoga skrio od mudrih i umnih a objavio malenima, ne zato da bi ljude dijelio već jednostavno što neki, poput ondašnjih farizeja, nemaju osnovne otvorenosti, jednostavnosti i skromnosti da priznaju kako nam od Boga, milosrdnoga Oca sve dolazi. i to nas čini velikima’. “I danas iste riječi ponavlja za nas kršćane, svoje učenike koji mu s ljubavlju vjerujemo. To je ta radost evanđelja koju danas naviješta i pokazuje današnji papa Franjo, izazivajući i crkvene redove na nove načine evangelizacije, jer suvremeni čovjek, po mnogočemu izmoren i opterećen, bez obzira kako izgledao tvrdim u odnosu ne Božju poruku, ipak u dubini srca čezne za Nekim koji jedini može ohrabriti i ‘odmoriti’.”

Na toj crti djeluje i vlč. Petar Belanić, svećenik ‘po mjeri maloga čovjeka’, ali i onih koji ne dolaze u crkvu, u bîti krhkih i možda skrivenih bogotražitelja, potrebnih ljubavi i milosrđa. Na taj način ostvaruje upravo ono što papa Franjo traži od svih kršćana, posebice svećenika da budu posrednici Božjega milosrđa, poručio je mons. Šimunović. Dodao je da vlč. Belanić okuplja ljude bez razlikovanja i dijeljenja, na crti evanđeoskog usmjerenja, na nedjeljna ‘druženja’ s Isusom, kako misna tako i ona poslije mise u župnim prostorima, s urođenom gostoljubivošću, čime je stekao simpatije velikoga broja ljudi. “Ne ‘glumi’ neku pastoralnu strogost, već prihvaća sve kakvi jesu i upućuje ih milosrdnome Isusu, makar nekada ne nailazi na razumijevanje. Stoga je velika odgovornost vjernika da podrže i razumiju svoje svećenike, a ne da ih obeshrabruju nepravednim kritikama, pa čak i podvalama, umjesto da za njih više mole.” U nesebičnom radu vlč. Petru očito je dugi niz godina najviše pomogla i njegova majka Marija, nedavno preminula, koja je bila na svoj način i majka mnogima od nas svećenika.” istaknuto je mons. Šimunović.

Misno slavlje pjesmom su pratili zbor župe Volosko i udruženi zbor Trisagion iz Bakarskog dekanata. Časne sestre Kćeri kršćanske ljubav, koje djeluju u župi Volosko, pripremile su sa župnim suradnicima prigodni recital i i ukrasile liturgijski prostor kako bi ova misa zahvalnica bila što dostojanstvenija.

 Vlč. Belanić rodom je s otoka Ilovika. Sjemenišnu gimnaziju završio je u Zadru, a teologiju u Rijeci. Za svećenika je zaređen 15. 6. 1984. god. a svoju mladu misu slavio je 8. 7. 1984. god. na Iloviku. Župama Kukuljanovo, Krasica i Škrljevo upravljao je 26 godna a od 2010. god. upravlja župom Volosko.

Skip to content