Šest godina prihvatilišta Ruže sv. Franje
Kategorija:
Vijesti

 Prihvatilište za beskućnike

Misnim slavljem u Svetištu Majke Božje Trsatske volonteri i korisnici Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje” obilježili su 27. ožujka šestu godišnjicu djelovanja. Misu je predvodio fra Ivan Sršen, dok je poseban pozdrav svima uputio trsatski gvardijan fra Antun Jesenović.

 Prihvatilište je otvoreno 27. ožujka 2007. godine u prostoru od 90 četvornih metara koji se nalazi uz crkvu “Sv. Romualda i Svih Svetih” na Kozali. Prostor je ustupila Riječka nadbiskupija, a sastoji se od dvije spavaonice s trenutnim kapacitetom od 11 kreveta, kuhinje, kupaonice s toaletom, ostave i kapelice. Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” osnovali su članovi Franjevačkog svjetovnog reda s Trsata, bratstvo koje svoju vjeru želi živjeti po primjeru svetog Franje Asiškog, a kojega i danas vodi uz veliki broj volontera iz svih društvenih i vjerskih slojeva.

Misa u crkvi Majke Božje Trsatske imala je posebnu nakanu – zahvalu volonterima na radu i Božjoj providnosti, rekao je gvardijan trsatskog samostana i čuvar Svetišta Majke Božje Trsatske, fra Antun Jesenović koji je po završetku misnoga slavlja pozvao sve volontere na druženje s korisnicima Prihvatilišta u Prihvatilištu u subotu, 13. travnja. Volonteri za sada jedinog riječkog prihvatilišta za beskućnike organizirani su po službama i to kroz administrativnu, pravnu, medicinsku, odgojno-obrazovnu službu, službu za nabavu, čišćenje, održavanje, službu za duhovnu pomoć te službu poslužitelja.

Prema riječima voditeljice Prihvatilišta, Vilme Mlinarić, cilj rada je ne samo pružiti najpotrebnijima prenoćište, nego ih prije svega osposobiti za ponovnu integraciju u društvo, ovisno o psihofizičkim i drugim sposobnostima korisnika, provodeći s njima program radne terapije i rehabilitacije. U taj program spada i briga za socijalna prava korisnika te pružanje pravnih savjeta, odgovarajuće zdravstvene skrbi i pomoći korisnicima na duhovnoj, psihosocijalnoj i drugim razinama kako bi se stvarale radne navike i razvijale kreativnosti kod korisnika. Prihvatilište se financira isključivo donacijama brojnih poduzeća, dobrotvornim prilozima građana te ga sufinanciraju Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija kroz natječaje na koje se Prihvatilište redovito prijavljuje. Kada su prije šest godina krenuli s projektom, za ime ‘Ruže sv. Franje’ odlučili su se na temelju legende koja kaže da se jednom prilikom kada se sv. Franjo bacio u grm trnovitih ruža, ruže su izgubile trnje. Na tom mjestu u Asizu, Franjinom rodnom gradu, i danas rastu ruže bez trnja, a probate li ih presaditi na bilo koje drugo mjesto, ružama će ponovno narasti trnje. Svi zainteresirani koji se žele uključiti u pomoć rada Prihvatilišta sve potrebne informacije mogu dobiti na licu mjesta u Prihvatilištu ili putem njihove službene internet stranice: www.beskucnici-rijeka.org.

Helena Anušić

Skip to content