Razmišljanje nad 13. nedjeljom kroz godinu

Dragi prijatelji, današnje Lukino evanđelje nam govori kako Gospodin nije svugdje bio dobrodošao. Isusove učenike je to toliko razljutilo da su htjeli poslati oganj s neba na to samarijsko selo. Učitelj ih je ukorio, te je mirno nastavio svoj put prema drugom mjestu.

 
Ovaj ulomak Svetog Pisma nam govori nekoliko stvari. Nepatvoreni Isusovi učenici, apostoli, imaju vlast nad prirodnim silama. Oni koji su posve predani Gospodinu mogu činiti stvari koje su nama razumski teško shvatljive. One nam mogu biti vidljive tek očima – vjere. Kao što bi sveti Augustin rekao: čuda se ne događaju protiv prirode, već protiv našeg znanja o prirodi. 
 
Isus pak učenike kori. Kao da im kaže: “Momci, smirite se. Ta ovi jesu slobodni mene odbiti.” Učitelj odbacuje nasilje i mirno kreće dalje, svjedoči Lukino evanđelje.
 
I danas mnogi Gospodina odbacuju. I danas mnogi čovjeka stavljaju na pijedestal Boga, čovjeku se klanjaju i njegovim dostignućima, odbacujući pri tom Boga i zakone njegove. A Krist nas za slobodu oslobodi, govori nam sveti Pavao. Ne da budemo više roblje grijeha, već slobodni za Nebo. Pavao i nama viče i upozorava nas gdje idemo ako se ufamo tijelu – u provaliju propasti. Ako pak se ufamo Duhu – Nebo je naše, Grad vječni.
 
Mnogi se čude kako im je teško živjeti, a iznutra žive trulež grijeha. Neki se čude raznim teškoćama, a nutrina im vonja zaudarajući na grijeh laži, lopovluka, klevete, obmana, prevara, bluda, oholosti, neumjerenosti u jelu i piću, psovanju. Koje li ludosti, čude se vlastitoj prljavštini, a sami izabraše hodati kroz močvare i kaljuže ovoga svijeta. 
 
Isus ti ne želi ući u tvoje srce mimo tebe. Učitelj te ne želi osvojiti protiv tvoje slobode. Ako ga ti odbiješ, poput ovih u samarijskom selu – Isus će mirno otići dalje.
 
Sam si gospodar svoga života. Sam odabireš kuda ideš i kome ideš. Sam si krojiš životne staze i konačni cilj dolaska.
 
Učitelj i danas kuca na vrata tvoga srca. Hoćeš li mu otvoriti?
 
Marin Miletić
Skip to content