Program proslave Velike Gospe
Kategorija:
Vijesti

Trsat

Na dan kada brojni vjernici tradicionalno posjećuju marijanska svetišta, središnje misno slavlje i procesiju s likom Gospe na Trsatu 15. kolovoza u 18.30 u perivoju Trsatskog svetišta predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Program proslave Velike Gospe na Trsatu najavljen je tradicionalnom konferencijom za novinare u Trsatskom svetištu, 12. kolovoza. Gvardijan svetišta fra Antun Jesenović predstavio je duhovni program i raspored misa u danima trodnevnice i na sam blagdan. Objasnio je kako je proslava Marijina uznesenja predokus uskrsnuća i vječnoga života. „Marija je slika naše budućnosti nakon smrti, naše konačne proslave na nebu. Marijino i naše uskrsnuće dar su Isusa Krista, plod njegove smrti i uskrsnuća“, rekao je gvardijan.

Trodnevnica od 12. do 14. kolovoza započinjat će marijanskim pobožnostima u 18.00 sati, a mise u 18.30 predvodit će fra Ivan Matić. Na sam dan Velike Gospe mise će se na Trsatu slaviti u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 te u 18.30.

Kako je uobičajeno, zbog velikog broja hodočasnika, 15. kolovoza bit će zabranjen promet ulicama u okolici svetišta, a redovito će prometovati linije broj 2 i 8 gradskog prijevoznika Autotroleja, te pojačanja na toj liniji od željezničkog kolodvora do Trsata, a prijevoz je besplatan.

Ispred Grada Rijeke promjene u organizaciji i sadržaju tradicionalnog sajma najavio je Darko Kralj. Ove će godine sajam trajati tri dana, ali biti će manji jer je ponuda ograničena na proizvode karakteristične za primorski kraj i blagdan koji se slavi.

Rijeka i Crikvenica

Velika Gospa zaštitnica je i dviju župa u Riječkoj nadbiskupiji, u Rijeci i Crikvenici. Najstarija riječka župa kod Kosog tornja zaštitnicu župe proslavit će misom 14. kolovoza u 19 sati koju će predvoditi ovogodišnji mladomisnik Nikola Gajić. Nakon mise Hrvatska glazbena unija PGŽ organizira koncert “Con te partiro”. Nastupit će popularni izvođači Vivien Galetta, Voljen Grbac i Katarina Jurić, a pokrovitelj besplatnog koncerta je PGŽ, istaknula je ispred HGU Jadranka Čubrić. 

Mise na svetkovinu Velike Gospe slavit će se u 8, 10 i 19 sati, a mise trodnevnice, od 11. do 13. kolovoza u 19.00 sati, predvodit će Mario Tomljanović.

Nadbiskup Ivan Devčić 15. kolovoza u 11.00 sati predvodit će misno slavlje u Crikvenici u crkvi posvećenoj Marijinom Uznesenju. Mise će se još slaviti u 7, 8, 9:30 i 19 sati.

Skip to content