Papin poziv na svjedočenje vjere
Kategorija:
Vijesti

„Svi koji smo doživjeli i proživjeli Papin boravak u Rijeci, nosimo u sebi živa i nezaboravna sjećanja. Taj događaj bio dar Božji ovom gradu i domovini, kao što je sam Ivan Pavao II. bio dar Božji Crkvi i svijetu, ali i na osobit način nama“, rekao je porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan predvodeći misu u riječkoj crkvi Uznesenja Marijina u središtu grada 7. lipnja, koja je slavljena u okviru petodnevnog obilježavanja 10. obljetnice Papina boravka u Rijeci.

Brojni su se vjernici okupljeni na misi poklonili relikviji krvi blaženika koja je bila izložena prije mise. Nakon mise mogli su ju i dotaknuti izloženu u relikvijaru na bočnom oltaru. Potresno svjedočanstvo o učinkovitosti molitve blaženiku dala je samohrana majka s dva sina kojoj se život promijenio od kada ju je Ivan Pavao II. nadahnuo i potaknuo na molitvu.

Biskup je u propovijedi vjernicima govorio o mučenicima i svjedocima vjere koji su uzor vjernicima. Podsjetio je na blaženike i osobe za koje je pokrenut postupak beatifikacije na području Riječke metropolije te pozvao vjernike na proglašenje blaženim svećenika Miroslava Bulešića u Puli u rujnu ove godine. Vršeći svoju svećeničku službu mladi svećenik zamjerio se predstavnicima poslijeratne ideologije koji su ga 24. kolovoza 1947. ubili u Lanišću. „Imamo svjedočanstvo kako je ovo mučeništvo u ono vrijeme mnoge učvrstilo u vjernosti, kao što je i sav njegov svećenički rad bio na ohrabrenje vjernicima. Ne sumnjamo da će i njegova beatifikacija biti sadašnjoj generaciji vjernika u Hrvatskoj na ojačanje i ohrabrenje na život u vjeri.“ Biskup je podsjetio da je i dragi i veliki papa Ivan Pavao II. pozivao na svjedočanstvo života u vjeri, na bijelo mučeništvo. „Braćo i sestre neka ova obljetnica Papinog boravka ovdje u Rijeci, kao i spomen naših blaženika, mučenika i svjedoka vjere, bude poticaj na davanje svjedočanstva za vjeru, na življenje bijelog mučeništva u svakodnevnom zalaganju oko služenja dobru ljudi“, zaključio je biskup Milovan.

Skip to content