Kako katehizirati u novim uvjetima
Kategorija:
Vijesti

Svećenička skupština

Svećenici Riječke nadbiskupije okupili su se 21. listopada na redovitoj polugodišnjoj Svećeničkoj skupštini u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Susret je započeo u kapelici na molitvi trećeg časa gdje ih je nadbiskup Ivan Devčić podsjetio da je u Riječkoj nadbiskupiji sa završetkom ljeta započela nova pastoralna godina koja je posvećena župnoj katehezi. Kao logični nastavak Godine vjere koja se u proteklih godinu dana proslavljala u cijeloj Katoličkoj Crkvi, Godina župne kateheze želi potaknuti daljnju sustavnu edukaciju vjernika svih dobi. 

Svećenicima je izlaganje o župnoj katehezi održala dr. Ružica Razum, profesorica katehetike i religijske pedagogije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Istaknula je kako je u suvremenom društvu u kojemu su se promijenile okolnosti, potrebno mijenjati i model kateheze. Tradicionalni model egzistira još od 16. stoljeća i bio je funkcionalan u društvu koje je nudilo kršćansko okruženje i podržavalo kršćanske vrijednosti. Danas društvo više nije prožeto tim vrijednostima pa kateheza ne može biti smo nadogradnja onoga što se praktično već živi. „Danas se djeci izvan sata vjeronauka nude neke potpuno drugačije vrijednosti. Ono što uče na vjeronauku ostaje visjeti u zraku, bez iskustvenog doživljaja u životu. Zbog toga možemo reći da nismo posve zadovoljni rezultatima vjeronauka u školi i župi, da se puno ulaže, a malo je efekta. Djeca su sakramentalizirana, ali često ne i evangelizirana. No, s obzirom na okolnosti bilo bi zaista čudno da su ti rezultati bolji.“

Dr. Razum je istaknula da se suvremena kateheza susreće s brojnim problemima, od nepoznavanja potreba današnjih obitelji i djece, do zasićenosti s postojećim modelom vjeronauka i načinom komunikacije kateheta i učenika. No ponudila je i rješenja koja bi trebala uključivati cijelu župnu zajednicu. „Župna kateheza je nešto što se događa prvenstveno između katehete i djece, ali ona bi trebala uključiti i obitelj i zajednicu. Rad s roditeljima je nužan, oni su u ovome svijetu nemoćni i dezorijentirani i potrebna im je naša pomoć“, rekla je dr. Razum. Zaključila je kako će za suvremenu poduku katehete morati postati svjesni promjena koja se događaju u društvu i potreba vjernika. Navela je i niz pozitivnosti koje je donijela dvadesetogodišnja nazočnost vjeronauka u školama. Na taj je način vjerskom podukom ipak zahvaćeno 90% djece, a s njima se sustavno i redovito radi. To je široka platforma osoba koje ipak razvijaju osjećaj crkvenosti i pripadnosti. U proteklih 20 godina pripremljen je bogat didaktički materijal, a pored toga uvelike se povećao broj diplomiranih  teologa.

U nastavku sjednice generalni vikar mr. Emil Svažić najavio je službeni završetak Godine vjere koji će se u cijeloj Crkvi obilježiti na kraju liturgijske godine, blagdanom Krista Kralja 24. studenog. Tim će povodom dan ranije, 23. studenog, Godina vjere u Riječkoj nadbiskupiji završiti susretom vijećnika iz pastoralnih i ekonomskih župnih vijeća iz svih župa nadbiskupije. Veliki susret na Trsatu započet će u poslijepodnevnim satima u Auli Ivana Pavla II., a završiti euharistijskim slavljem u bazilici Majke Božje Trsatske.

Važnije programe najavili su i rektor bogoslovnog sjemeništa Sanjin Francetić davši svećenicima upute za rad s ministrantima, vjeroučitelj Marin Miletic govorio je o radu s mladima na internetskim socijalnim mrežama i o radu katoličkih skauta, a mr. Andrejka Srdoč podsjetila je na program Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu i pozvala župnike da pošalju na edukaciju talentirane župljane koji bi mogli postati orguljaši ili zborovođe. 

Skip to content