Jedinstvena briga za čovjeka
Kategorija:
Vijesti

Posjet hospiciju

Sudionici 1. međunarodnog kongresa o palijativnoj skrbi, koji se održavao u Opatiji, 21. rujna posjetili su riječki hospicij Marija Kozulić. Tom je prilikom dr. Veljko Đorđević jedan od organizatora kongresa i predstojnik CEPAMET-a, Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, nadbiskupu Ivanu Devčiću uručio grafičku mapu u kojoj je 12 umjetnika obradilo temu „Bol“.

„Posjet riječkom hospiciju bio je sastavni dio našeg kongresa jer smo željeli liječnicima iz Italije, Austrije, Slovenije pa i Hrvatske pokazati ovaj veliki hrvatski projekt. Briga za čovjeka koja se osjeća u ovom hospiciju čini ga jedinstvenim u svijetu“, rekao je dr. Đorđević. Pojasnio je da palijativnu medicinu čini prvenstveno ljudski odnos prema onima koji su u boli, koji trpe od neizlječive bolesti, koji su, kako je rekao, najpotrebniji. „Taj odnos prema čovjeku u potrebi u ovom je hospiciju, kojeg je osnovala Riječka nadbiskupija, a njime upravlja s. Danijela Orbanić, na najvišem nivou.“

Osnivač hospicija je nadbiskupijski Caritas i otvoren je početkom ove godine. Prvi je samostalni stacionar za palijativnu skrb u sustavu javnog zdravstva u Hrvatskoj. Hospicij palijativnu skrb prožima kršćanskom ljubavi, a otvoren je svima u potrebi. Nadbiskup Devčić podsjetio je da je projekt osnivanja hospicija u zgradi povezanoj s bogoslovnim sjemeništem ujedinio mnoge subjekte društva, djelatnike riječkih bolnica, Grad Rijeku i županiju koje su pomogle uređenje prostora, te Ministarstvo zdravlja koje je preuzelo financiranje troškova palijativne skrbi. „Mnogi su i pojedinačno pomogli hospiciju, pri uređenju ili donacijama. Sve ih je hospicij ujedinio u ljubavi prema čovjeku. Po tome se vidi da je to djelo doista humano i pomaže ne samo bolesnima nego i njihovim obiteljima.“

Grafička mapa koju je nadbiskup dobio produkt je projekta „Komunikacijom protiv boli“. U njoj su sabrane životne priče 12 osoba koje su zbog bolesti trpjele. Umjetnici sa zagrebačke Akademije, Josip Baće, Gordana Bakić, Tomislav Buntak, Dalibor Jelavić, Svjetlan Junaković, Zlatko Keser, Željko Lapuh, Zoltan Novak, Robert Šimrak, Marija Ujević Galetović, Matko Vekić i Zlatan Vrkljan nadahnuti tim pričama napravili su grafike koje ih oslikavaju. Jedna mapa bit će uručena u papi Franji.

Prvi međunarodni kongres palijativne skrbi u Hrvatskoj okupio je stotinjak sudionika iz 4 susjedne zemlje s ciljem produbljivanja suradnje i komunikacije. Riječki hospicij, duhovnost i psihologija u palijativnoj skrbi također su bile neke od tema.

Skip to content