Budite spremni s Kristom nositi svoj križ
Kategorija:
Vijesti

Đakonsko ređenje

Četvorica svećeničkih kandidata, trojica iz Riječke nadbiskupije i jedan franjevačke provincije sv. Jeronima 12. listopada u crkvi sv. Nikole Tavelića u Rijeci zaređeni su za đakone. Po rukama riječkog nadbiskupa Ivana Devčića đakonsko ređenje primili su Đuliano Trdić, Pero Marijanović i Marijan Žderić, te franjevac Bojan Rizvan.

Posljednju stepenicu na putu do svećeničkog ređenja proći će đakonskim služenjem u župama ili Ordinarijatu mjesne Crkve. „To što netko kao uvjet za primanje reda prezbiterata mora prije toga primiti red đakonata ima duboko značenje za samu prezbitersku službu, jer to pokazuje da je i služba svećenika neraskidivo povezana sa služenjem“, rekao je nadbiskup Devčić u propovijedi objašnjavajući u čemu se sastoji služba đakona.

„Đakoni su pozvani biti ne samo slušatelji nego i služitelji i vršitelji riječi Božje“, objasnio je nadbiskup. „Trebaju, dakle, riječ Božju ne samo naviještati nego i po njoj sami živjeti. Ponašajući se na taj način oni u kršćanskoj zajednici živo predočuju samog Krista koji je bio sluga sviju te pomažu da se cijela zajednica, svi vjernici što više suobliče njemu koji ‘nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge’.“

Iz novozavjetnih zapisa vidljivo je da je đakonska služba ustanovljena već u prvoj Crkvi, a tako i propisi za one koji mogu primiti đakonsko ređenje. To moraju biti muževi na dobru glasu, puni Duha Svetoga i mudrosti. „Zanimljivo je da na prvom mjestu ističu uživanje dobrog glasa. Očito se pod time misli na kreposti naravnog reda, kao što su čestitost, savjesnost, urednost, odgovornost“, rekao je nadbiskup. „Uz to kandidati za svetu službu moraju imati i nadnaravne kreposti, one koje u njihovo srce ulijeva Duh Sveti po svojim darovima. Đakonska je služba, kao i prezbiterska i biskupska, služba nadnaravnog reda.“ Zbog toga se u posvetnoj molitvi ređenja đakona zajednica vjernika Bogu obraća vapajem: „Pošalji na njih, molimo te, Gospodine, Duha Svetoga. Neka ih dar tvoje sedmolike milosti ojača za vjerno vršenje službe.“

Treće što su već apostoli u prvim kršćanskim zajednicama tražili kao uvjet da bi netko bio prikladan za đakonsku službu odnosi se na mudrost, no ne samo onu svjetovnu. „Onaj kojemu se povjerava služba đakona mora usvojiti takvu mudrost, koja svoj najviši izraz doseže na Kristovu križu. To znači da đakon mora biti spreman s Kristom nositi svoj križ i zajedno s njime dati se na njemu razapeti radi spasenja braće”, objasnio je nadbiskup.

Rodbina, prijatelji, bogoslovi i svećenici radovali su se s ređenicima u prepunoj crkvi sv. Nikole Tavelića uz franjevački samostan, a u ime novih đakona na podršci i molitvama zahvalio je Bojan Rizvan. 

Skip to content