Djela ljubavi zapisana su u vječnosti

 

Sestre Presvetog Srca Isusova iz Rijeke u 40 godina rada sa starijim i nemoćnim osobama u Njemačkom gradu Neussu ostavile su neizbrisiv trag i udarile temelje prijateljstva dvaju gradova koje još uvijek traje. Na predstavljanju monografije o 40 godina djelovanja sestara u Neussu 10. siječnja u Dvorani Nadbiskupskoga doma u Rijeci sudjelovali su bivši dogradonačelnik Neussa Peter Söhngen, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predstavnici Grada Rijeke, nadbiskup Ivan Devčić, te sestre i brojni njihovi podupiratelji.
 
„U ovoj monografiji upisan je mali dio onoga što su sestre činile. Djela ljubavi ostala su zapisana u vječnosti, u Božjem srcu. Iz te je ljubavi prema Bogu i bližnjemu nastalo veliko prijateljstvo dvaju gradova“, rekla je vrhovna glavarica s. Felicita Špehar u uvodnom pozdravu. Nadbiskup Devčić zahvalio je sestrama za trag dobrote koji su ostavile ne samo u Neussu, nego i drugdje gdje su djelovale, a pogotovo u Rijeci gdje je Družba osnovana i ima sjedište. Gradonačelnik Rijeke podsjetio je da je karitativno djelovanje sestara potaknulo rast iznimnog prijateljstva njemačkog i hrvatskog grada. Uz brojna gostovanja i druženja različitih generacija i društava, grad Neuss velikim je i brojnim humanitarnim akcijama pritekao u pomoć Hrvatskoj i gradu Rijeci u vrijeme Domovinskog rata.
 
Dvojezičnu hrvatsko-njemačku monografiju o 40 godišnjem djelovanju sestara priredila je s. Dobroslava Mlakić, a predstavili su je dr. Marija Turk i Peter Söhngen. U njoj je objašnjeno kako su i zašto na poziv iz Neussa sestre otišle u Njemačku i tamo preuzele brigu za Dom za starije i nemoćne, kako su djelovale, održavale kontakte s Hrvatskom i pomagale u vrijeme Domovinskog rata, te zbog čega nakon 40 godina odlaze iz Neussa. Dogradonačelnik Söhngen bio je njihov dugogodišnji suradnik te je na predstavljanju monografije potvrdio vrijedan rad sestara istaknuvši kako je posebno ponosan na prijateljstvo dvaju gradova koje iz toga niknulo. „Puno se toga promijenilo u ovih 40 godina, ali za to smo vrijeme svi doprinijeli onomu što se zove ujedinjena Europa. Želim i nadam se da će ta ideja živjeti i u budućnosti“, rekao je Söhngen.
 
S. Dobroslava je podsjetila na osnivačicu Družbe Mariju Krucifiksu Kozuilić čije postulate o karitativnom djelovanju sestre i danas slijede, a u tijeku je kauza za njezinu beatifikaciju. U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci i Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić.

 

Skip to content